nieuws

 ouder nieuws zie 2017 2018 2019 2020

Een gelukkig en gezond 2021 toegewenst. Even zijn er geen activiteiten van de Duurzaamheidskring, maar zodra het weer enigszins kan, starten we daar weer mee. Intussen werken we achter de schermen verder.

Zelf kunt u in tussentijd de Milieubarometer invullen (gegevens hierover krijgt u bij aanmelding). Denk ook eens na over lichtvervuiling.

zonnepanelen actie gepauzeerd

SDE++ subsidie maakt het aanbrengen van zonnepanelen extra aantrekkelijk (maar ook andere CO2 beperkende maatregelen zijn subsidiabel). Als u niet in aanmerking komt voor SDE++ zijn meestal andere subsidies mogelijk. In IJsselstein was het in 2020 mogelijk om gratis advies te krijgen van Soft Energy, een gerenommeerd onafhankelijk Utrechts adviesbureau. We onderzoeken of we in 2021 ook gratis advies mogelijk kunnen maken. Laat het weten als u hiervoor belangstelling heeft. Wij plaatsen u dan op de wachtlijst.

Zie voor meer informatie over zonnepanelen, subsidies en financieringsmogelijkheden de oudere berichten hieronder.

brainstorm over duurzaamheidskring 2.0

Een aantal enthousiaste ondernemers brainstormde eind 2020 hoe we verder gaan met de Duurzaamheidskring. We willen meer onderwerpen aanpakken en het aantal leden uitbreiden. Begin 2021 krijgt de brainstorm een vervolg. Het is de bedoeling dat uit de deelnemers een bestuur voortkomt. Wil je ook meedoen of heb je een goed idee of een tip?
Neem vooral contact op.

Brainstorm ondernemers via Zoom

jaaropening maandagavond 3 februari 2020

De drukbezochte avond had een breed scala aan onderwerpen.

Floris Bruning vertelde over het zonnepanelen project. Dit is verlengd. Bedrijven kunnen zich tot eind 2020 aanmelden voor gratis advies, meer…

Coördinator van de Duurzaamheidskring, Ernst Jan de Vries, bedankte Marian van de IJssel voor de fijne ontvangst en liet zien hoe je met de Milieubarometer eenvoudig je CO2 footprint kan uitrekenen en publiceren. Voor steeds meer klanten van groot belang. Niet alleen kunnen leden de Milieubarometer gratis gebruiken, ook zijn er weer plannen om een groepje op te starten die elkaar hierbij helpt. Ook krijg je zo eenvoudig een lijst met erkende maatregelen. Wouter vd Steen van de ODRU legde uit dat het verplicht is deze maatregelen, die zichzelf snel terugverdienen, uit te voeren. Je vind ze bij Infomil. Grootverbruikers zijn ook verplicht om te rapporteren.

Daarna ging het over de Windwokkel, een innovatieve windmolen die in IJsselstein wordt geproduceerd door Green Hybrids. Frank Mastwijk legde uit dat ook het opslaan van energie een onderdeel van het concept is.
Een heel ander onderwerp volgde: personeel met een achterstand. Want Duurzaamheid gaat verder dan energie, ook maatschappelijk verantwoord ondernemen hoort daarbij. Harry Hoogervorst van WerkwIJSS hield hierover een boeiend verhaal.

Hierna volgde een rondleiding door de prachtige locatie: het net in gebruik genomen duurzame en circulaire pand van Vd IJssel Bedrijfskleding. Ook de Windwokkel kon hierbij bekeken worden. Tot slot was er de netwerkborrel, waarbij de deelnemers een informatiemarktje hadden ingericht. Daar waren ook de volgende organisaties bij: Energiecollectief ECUB , Rabobank en Buurtstroom De Oever.

voortgang project zonne-energie
In 2019 zijn 9 bedrijven en een VVE gestart. Goed voor per jaar ruim 1000 MWh en bijna 500 ton CO2. Meedoen kan nog tot eind 2020. Het project omvat gratis haalbaarheidsonderzoeken en het aanvragen van subsidies. Pas nadat SDE subsidie is toegewezen hoeft u aan de gang met het uitzoeken van de leverancier van de zonnepanelen, of doet u mee met een inkoopactie. Kleine bedrijven kiezen vaak voor saldering in plaats van SDE+. Het gratis haalbaarheidsonderzoek geeft hierover uitsluitsel. In 2021 wordt dit wellicht voortgezet. Geef u hieronder alvast op.

12 september 2019 bijeenkomst Zonne-energie MKB IJsselstein

Zonnepanelen zijn een snelle methode om uw bedrijf (en IJsselstein) te vergroenen. Bovendien verdient het zich zelf terug. Wel een hele uitzoekerij, zeker als er subsidies bij komen kijken. De Duurzaamheidskring biedt daarom een traject aan met advies over de geschiktheid van uw locatie, eventuele subsidie, inkoop en installatie. Plus de mogelijkheid om SDE+ subsidie aan te laten vragen.

Sprekers van gemeente en Soft Energy lichtten de plannen verder toe. Verder informatie over financiering door de Rabobank en het Energiefonds. Na afloop was een netwerkborrel/informatiemarkt waar met deskundigen 1 op 1 geanimeerde gesprekken werden gevoerd.

Iedereen kan meedoen, maar het aantal adviezen is beperkt. De eerste 15 aanmeldingen krijgen via de gemeente een haalbaarheidsadvies ter waarde van € 500. Tijdens de bijeenkomst gaven de eerste bedrijven zich op, maar er is nog ruimte voor meer.

17 juni 2019 Bijeenkomst Lopik

Op 17 juni was er bij de RABO-bank in Lopik een bijeenkomst voor mkb-ondernemers uit Lopik en omstreken over zonne-energie, georganiseerd door de RABO-bank en Duurzaam Lopikerwaard.

23 januari 2019 thema avond Circulariteit in De Curve

Bij duurzaamheid is het ultieme doel om een gesloten kringloop te krijgen. Een interessante spreker, Debbie Rooms, kwam met praktische voorbeelden hoe ook uw bedrijf hier stappen in kan zetten. De locatie (zie hieronder) was ook interessant: het nieuwe duurzame gebouw van Terberg Installaties. Dit werd enthousiast toegelicht door Bas Bakker. Verder presentaties van Koplopers Vd IJssel, Vendrig en duurzaam communicatieadviseur Joost Bijlsma. Er werd nog lang nagepraat bij de borrel.

De Curve, locatie van de bijeenkomst over Circulariteit

11 december 2018 eindejaarsbijeenkomst

Het thema was Verborgen Impact. Ook zonder eigen pand of veel personeel kun je veel bijdragen aan een duurzamere wereld. Pauline gaf een presentatie met verassende voorbeelden. U kunt zelf ook een testje doen hoe duurzaam uw gedrag is, ga daarvoor naar onefutureplay. Daarna een duurzaamheidsspel, waarbij winnaar Jan Valkenburg het boek Verborgen Impact kreeg.

21 november 2018 bijeenkomst koplopers over MVO en communicatie

De uitkomsten hiervan zullen gepresenteerd worden in de algemene bijeenkomst op 23 januari 2019.
Uitgangspunt voor MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) en duurzaamheid zijn de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties (zie afbeelding). Hans Kröder en Joost Bijlsma gaven de koplopers handvatten om hier mee te kunnen werken, bijvoorbeeld door de 17 goals terug te brengen naar 7 mvo-principes, waarvan Transparantie overigens nog de moeilijkste bleek.

13 november 2018 We-Energy Game

De gemeente wil de inwoners en ondernemers betrekken bij de vraag hoe de energietransitie vorm moet krijgen. Dit gebeurde met een spel in de Ontmoetingskerk. Tientallen IJsselsteiners ervoeren dat het best lastig is om keuzes te maken, zeker als het op windmolens en bio-energie aan komt. Meer informatie: we-energy.eu

17 oktober 2018 bijeenkomst koplopers over milieubarometer

Bij Vendrig kwamen de koplopers bijeen om de eerste resultaten en de adviezen van de Milieubarometer te delen. Dit leidde tot een geanimeerde discussie waarin grote verschillen naar voren kwamen. Sommigen kunnen bijvoorbeeld nog groot voordeel behalen door het nachtverbruik in kaart te gaan brengen, waarbij anderen het verbruik al per 5 minuten weten en ook al actie hebben ondernomen. Niet de verwarming maar transport en woon-werkverkeer bleek de grootste veroorzaker van CO2-uitstoot te zijn. Veel tips werden uitgewisseld. Wethouder Peter Bekker was ook uitgenodigd. Hij gaf aan dat duurzaamheid niet meer vrijblijvend is. Er komen bijvoorbeeld sancties voor bedrijven met een te laag energielabel.

12 oktober 2018 Dag vd Duurzaamheid

Op deze dag waren diverse activiteiten in IJsselstein. Zie dagvandeduurzaamheid.nl

12 september 2018 bijeenkomst koplopers over MVO

In juni is een groep van 9 grotere bedrijven gestart met een koploperstraject. Hierbij worden duurzame maatregelen onderling besproken. 12 september werd ingegaan op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO. Hans Kröder lichtte toe hoe dit op een praktische manier toegepast kan worden. Hij verstrekte een scan.

17 april 2018 informatieavond over subsidie en financiering

Op deze avond informatie door Jeroen van den Hoorn van Hezelburcht over subsidies. Het aanbod ligt er om hem vrijblijvend de mogelijkheden te laten onderzoeken of subsidies voor uw bedrijf haalbaar en wenselijk zijn. Het gaat hierbij om SDE+ en om andere vormen van subsidie en investeringsaftrek.

Interesse in gratis advies? Mail ons.

Roy Ellenbroek van het Energiefonds Utrecht legde helder uit hoe je binnen enkele dagen duidelijk hebt of je een zeer gunstige lening kunt afsluiten bij het Energiefonds. Ook voor kleine projecten, al vanaf € 5000.

Daarnaast een interessante presentatie van de zeer duurzame vleesverwerker Westfort, waar wij te gast waren. Verder korte presentaties van De Fietskoerier en de Rabobank.

april 2018: oprichting “koplopersgroep” binnen duurzaamheidskring.

10 bedrijven met personeel en een eigen pand gaan een extra inspanning verrichten om te verduurzamen.

Snel duurzaam met zonne energie

De Duurzaamheidskring is actief aan het zoeken naar bedrijven die hun dak beschikbaar willen stellen voor het Postcoderoos project. Hierbij kunnen mensen investeren in zonnepanelen op uw dak. Zelf kunt u ook voor 20% meedoen, mits u geen grootverbruiker bent. Belangstelling hiervoor? Mail ons.

maart 2018

De Duurzaamheidskring was aanwezig bij GroenLinks- en D66-bijeenkomsten en bij een commissievergadering van de gemeenteraad om de kring te promoten en natuurlijk het duurzaam ondernemen in het algemeen.

6 oktober 2017 Dag van de Duurzaamheid

De Duurzaamheidskring was daar uiteraard bij met een stand in de Bibliotheek. Dit leverde veel gesprekken op, samenwerkideeën met Rijne Energie en Klimaatneutraal IJsselstein en nieuwe leden. Om 17:00 uur was er een ondernemersborrel.

12 september 2017 uur Bijeenkomst QuickWins

Onderwerp waren de QuickWins, om snel de CO2 uitstoot terug te brengen, gepresenteerd door de ODRU, met de mogelijkheid tot gratis advies voor de leden. Verder een discussie over de volgende stap, waarbij vooral het onderwerp financiering en subsidies favoriet was. Verder veel belangstelling voor zonnepanelen, collectieve initiatieven en elektrische auto’s.

14 juni 2017 Bijeenkomst ondersteuning Milieubarometer

In de Bibliotheek vond voor leden van 16 tot 18 uur een bijeenkomst plaats waarin ondersteuning werd gegeven voor het gebruik van de Milieubarometer.

9 mei 2017 Feestelijke start Duurzaamheidskring

De kring was te gast bij Alticom in de Gerbrandytoren, vooral bekend als zendmast, maar tegenwoordig ook een van de meest duurzame datacenters van Nederland. Robin Verlangen hield een inspirerend verhaal  over de ontwikkelingen binnen zijn branche (oa Internet of things) en de winst die hij ervaart door in de zetten op duurzaam ondernemen.

Coördinator Ernst Jan de Vries legde daarna uit hoe de Duurzaamheidskring het aan gaat pakken om de complexe overgang naar duurzaamheid in gang te zetten. De eerste stap is klein en begint bij het eigen bedrijf. Het is de bedoeling dat de kring blijft groeien en dat er steeds meer subkringen ontstaan, zodat iedereen uit het zeer diverse gezelschap zijn plek hierin kan vinden.

Meten is weten, daarom gebruikt de Duurzaamheidskring IJsselstein de Milieubarometer van Stimular. Met deze tool wordt de CO2-uitstoot helder in kaart gebracht en wordt de milieuwinst van maatregelen direct inzichtelijk. Mark Bonenkamp van Vogelaar Verzenders gebruikt deze Milieubarometer al jaren en heeft de groep meegenomen in zijn ervaringen. Door alleen al in te zetten op gedrag heeft hij al vele euro’s kunnen besparen.

Het officiële moment, de ondertekening van het convenant, werd ingeleid door de wethouder duurzaamheid Hans Lappee (rechts). De gemeente IJsselstein ondersteunt de Duurzaamheidskring van harte omdat het bijdraagt aan de gemeentelijke doelstelling om klimaatneutraal te worden.


na de ondertekening van het convenant werd geproost op de samenwerking

9 maart 2017 is Mark Bonenkamp namens de kring aanwezig bij de jaarvergadering van de VIHIJ. Daarna worden tot half april mailingen verstuurd voor de werving.

8 maart 2017 is de Duurzaamheidskring IJsselstein gelanceerd met een interview met coördinator Ernst Jan de Vries in de Zenderstreeknieuws.

6 december 2016
vlnr Ernst Jan, Rico, Dennis, Mark, Pauline, Dennis

8 november 2016 zijn we met de voorbereidingen begonnen met een groep voorlopers. Op 6 december, 21 februari en 8 maart werd dit verder uitgewerkt met 8 voorlopers.